Gravírozás

Gravírozás az az eljárás, amely során a kívánt mintát úgy hozzák létre az általában kemény, sík felületen, hogy barázdákat vésnek bele. Az eredmény már önmagában is lehet dekoratív például arany, ezüst vagy acél anyag használata esetén, de használják intaglio nyomóformaként is papírra történő nyomáshoz.

 

Ipari alkalmazás

Mivel a gravírozással nagy felbontás érhető el, a hamisítás szinte lehetetlen. Ezért a modern bankjegyek többsége így előállított nyomóformák segítségével készül. A gravírozás finom felbontását egy nyomtató sem tudja reprodukálni, és szkennelni sem lehetséges.

Postai bélyegek előállításánál is használják ahol az elegáns kivitelezés a kívánatos illetve ha megengedett a színek minimális használata.

Nyomdaiparban a nyomóformák előállítására használják. A nyomóhenger egy acélmagon lévő kb. 0,1mm vastag réz palást. A formát gravírozással létrehozzák a réz felületén, majd króm bevonatot kap kb. 6 um vastagságban, mely így már képes nyomat millióit is előállítani a minőség romlása nélkül.Gépi gravírozás

Alapvetően két csoportot különböztetünk meg: a mechanikus és a lézergravírozást.
A mechanikus gépek a fém vagy fa megmunkálására használt marógépek fejéhez hasonló eszközzel rendelkeznek; a marófej segítségével hozzák létre a mintát az alapon.

A lézeres gépek egy nagy teljesítményű lézer sugárral készítik el a barázdákat.

A mai gépek CNC (computer numeric control) azaz számítógép által vezérelt gépek. A minta tervezése és kivitelezése is a számítógép segítségével történik.