Hímzés

A hímzést úgy végzik, hogy valamilyen dekoratív vagy más anyagokból készült cérnával vagy egyéb szálakkal, tű segítségével öltéseket végeznek a hordozó anyagban/anyagon. A hímzés különböző anyagok felhasználásával is készülhet, pl.: gyöngyök, fémszálak, flitterek… Varrógépek segítségével gépi hímzést végezhetünk.
 
 
A hímzés típusai
A hímzést a hordozó anyaghoz való viszonya alapján két rendszer szerint osztályozzuk:
Az egyik ilyen rendszer aszerint csoportosít, hogy figyelembe veszi-e a hímzés a hordozó anyag szövetét, illetve annak szálait:
  • Szabadhímzés:
    a hímzés során a hordozó szövetét nem veszik figyelembe, az öltéseket szabadon végzik. A kínai hímzéseket így végzik.
  • Szálhímzés:
    a mintát úgy hozzák létre, hogy az öltéseket a hordozó szövetének adott számú szálain végzik. A szálhímzés könnyebben használható keresztszálas szöveteken, mint például vászon, speciálisan szövött pamut, és len alapok.
 
A második rendszer aszerint osztályoz, hogy az öltéseket az alap tetején vagy azon keresztül végzik:
  • Felületi hímzés: Az alap szövet tetején végzik az öltéseket. Ezt általában a „szabad hímzés”-nél használják.
  • Vászon hímzés: Ebben az esetben az öltések az alap szövetén átmennek és sűrű mintát hoznak létre annak elérése érdekében, hogy az alapszövetet eltakarják. Nem minden vászonhímzés szálhímzés; van eset, amikor a vásznak nyomtatják vagy festik, amit a hímzés színmutatójaként használnak. Az öltések típusát a hímző határozza meg.

Gépi hímzés
 Egy speciálisan erre kifejlesztett hímző- vagy varró-hímzőgép automatikusan készíti el a kivánt mintát egy előre elkészített minta alapján, amit a gépbe betáplálnak. Napjainkban az ipari és a hobbi célokra használt gépeket is számítógépek vezérlik, melyek egy speciális szoftver által előállított program alapján működnek