Tamponnyomás
 
Transzferpárna nyomás ismertebb nevén a tamponnyomás egy indirekt ofszet metszet nyomási eljárás, melyet többszáz évvel ezelőtt találtak fel Európában.

Eredetileg órák gyártásánál használták Svájcban az órák lapjainak dekorálására. Napjainkban tárgyak, bizonyos műanyagok felületeinek dekorálására használják.

 
 
Általános ipari felhasználás

 A németországi Tampoprint cég építette az első automata gépet az 1960-as évek elején. A gépek párnája zselatinból készült, mely nagyban lecsökkentette az eljárás felhasználhatóságát. Az eljárás a zselatin lakk elasztikussága és a környezeti tényezezőkre való érzékenysége miatt mindaddig nem terjedt el az iparban, amíg fel nem találták a szilikongumi transzfer párnákat.

 
 
Kerámiaipar

A kerámiaipar hasonló eljárást használt kerámia tárgyak dekorálására. Általában egy színnel dolgoztak mind sík, mind görbe felületű tárgyakra. Az eljárás gyorsabb volt, mint transzfereket alkalmazni, viszont korlátozva volt egy színre. Eredetileg a kerámiaiparban haszált transzfer párnák sertés felfújt hólyagjából készültek egészen a zselatin bevezetéséig. Ezek a párnák nagyobbak voltak, mint amit az ipar egyéb területein használtak – a tányérok teljes felületét le kellett fedje.
A nyomáshoz használt plate-et kézzel gravírozták. A megmunkálás mélysége határozta meg a szín intenzitását. Festéke thermoplasztikus volt – szobahőmérsékleten viaszhatású, melegítve nyomásra alkalmas. Így a párnát is ezen a hőmérsékleten kellett tartani. Magas képzettség kellett hozzá.

A következő változás a kerámiaiparban, hogy megjelentek a mart fémből készült klisék. Ezzel párhuzamosan megjelentek a szilikon párnák a zselatin helyett, a festék oldószer bázisú lett, mely párologtatásával lehetővé vált a transzfer mechanizmus és a 4 színes eljárás.

 
Alapelv

A nyomni kívánt formát létre kell hozni a klisén, mely általában kémiai marással történik. A klisé általában fém vagy valamilyen fotopolimer anyag. Vannak persze más anyagai és módjai a klisé elkészítésének.
A marás mélysége általában 20-30 mikron. A megszáradt festékréteg vastagsága 2 és 20 mikron között változik.
A kimart mintázat festékkel töltödik fel. A szilikongumi felveszi a festéket a kimart mintából és a átviszi a nyomni kívánt tárgyra.

Felhasználási terület

  • öngyújtók
  • tollak
  • számológépek
  • órék
  • kulcstartók