Szitanyomás
 
Ipari alkalmazását 1930-ban kezdték meg amerikai grafikus művészek, majd 1960-ban szerzett nagyobb népszerűséget.
Napjainkban is nagy népszerűségnek örvend mind művészi, mind ipari alkalmazásban, ahol képek, grafikák nyomását végzik pólókra, sapkákra, kerámiára, üvegre, polietilénre, polipropilénre, papírra, fémre, fára.
Nagy mennyiségű nyomat előállítására használják pl. poszterek, és standok. Color nyomatokat 4 szín nyomással állítanak elő (Cyan, Magenta, Yellow, Black).
Alacsony költsége miatt és mert anyagok széles skálájára alkalmazható szívesebben alkalmazzák, mint a nyomtatóval történő nyomást vagy a gőzöléses eljárásokat.
 
Stencilkészítési technikák

Sok módon lehet a szitanyomáshoz stencilt előállítani. Legegyszerűbb módja ha kézzel kivágjuk a kívánt formát papírból vagy műanyag fóliából és a szitaszövetre rögzítjük – vagy közvetlenül a szitára rajzoljuk a forma negatívját olyan festékkel, mely a száradás során nem áteresztőre szilárdul. Egy még festőibb techika, ha a szitára rajzoljuk a kívánt formát, majd miután megszáradt az egész szitát bevonjuk egy bevonóval. Száradását követően egy vízsugárral ki lehet mosni a rajzolt formát. A technika lehetőséget nyújt a művésznek, hogy az alkotásba bevonja kezét.

Ipari alkalmazásban a legelterjettebb a foto emulziós technika

  • Az eredeti forma egy áttetsző hordozóra kerül. Történhet rajzolással, festéssel közvetlenül a hordozóra, fotómásolva vagy lézernyomtatóval nyomtatva. Egy fekete-fehér negatív is használható, melyet a szita szövetére vetítünk.
    Ezek a plate-ek – a tradícionális eljárásokkal szemben – pozitív filmekkel készülnek.
  • A hordozó az emulzióval bevont szövetre kerül, és exponálódik azon erős megvilágítás alkalmazásával. A hordozó átlátszó területein keresztül a fény nagyobb erővel világítja meg az emulziót, mely a szövetre szilárdul.
  • A szövetet ezt követően kimossák. Azok a területek ahol a fény nem érte az emulziót feloldódnak és kimosódnak, hátrahagyva a kívánt forma negatív stenciljét.

A fotografikus sziták nagy felbontásban vissza tudják adni a kívánt formákat.

 

Felhasználási terület (a teljesség igénye nélkül)

  • pólók
  • sapkák
  • kabátok
  • táskák
  • ernyők